Belastingaangifte

Algemeen – 12 Mar 2021 door Bas Stallinga -

Als je een aangiftebrief ontvangt, meestal in de maand januari of februari, ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Maar ook als je geen brief ontvangt en wel vermoedt dat je geld terugkrijgt is het doen van de aangifte verstandig.


De aangifte moet uiterlijk voor 1 mei ingediend zijn bij de Belastingdienst tenzij er uitstel is aangevraagd. Voorkom dat je te laat bent want dan krijg je een verzuimboete, ook betaal je belastingrente als je te laat bent met de aangifte. Al met al extra kosten die hoog kunnen oplopen. 

Heb je de aangifte voor 1 april verzonden dan verzekert de Belastingdienst dat je voor 1 juli bericht krijgt. Dit is dan je voorlopige aanslag, hierop staat het bedrag dat je terugkrijgt of moet betalen. Als je moet betalen dien je dit te doen binnen de aangegeven termijn. 

 

Hierna volgt de definitieve aanslag. Hier mag de Belastingdienst langer over doen, zelfs wel tot drie jaar. Het kan ook zijn dat je gelijk een definitieve aanslag krijgt, dan krijg je dus geen voorlopige aanslag.

Je moet belasting betalen over je inkomsten. Meestal betaal je dit al gedurende het jaar, via je werkgever of via een voorlopige aanslag. De Belastingdienst vult zelf al veel gegevens in, dit moet je wel zelf controleren want jij bent verantwoordelijk voor de informatie die je naar de Belastingdienst stuurt.

De Belastingdienst wil informatie over alle inkomsten. Bijvoorbeeld uit werk en woning (BOX 1) aanmerkelijk belang (BOX 2) en vermogen zoals een tweede huis, aandelen of spaargeld (BOX 3). 

 

Wanneer je aangifte gaat doen zorg dan in ieder geval dat je gegevens en documenten bij de hand hebt zoals:

 

  • BSN (eigen en eventueel van partner/kinderen)
  • DigiD (eigen en eventueel van partner)
  • Jaaropgave van werkgever of andere instantie waar je inkomen van ontvangt

Als je hulp nodig hebt bij de aangifte kan je onder andere terecht bij verschillende maatschappelijke organisaties (zoals wijkcentra, sociaal werkers, ouderenbond) ook kan je vaak via jouw bibliotheek om hulp vragen. De Belastingdienst zelf biedt ook hulp bij aangifte, hier moet je wel eerst een afspraak voor maken via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Regel in dat geval wel eerst een DigiD machtiging voordat je belt om een afspraak te maken. Als je al eerder hulp van de Belastingdienst hebt gehad sturen zij vanzelf een DigiD machtiging toe, je hoeft deze dan niet meer aan te vragen.

 

Veel succes met de aangifte, controleer de ingevulde gegevens zorgvuldig en wees op tijd!

 

Vriendelijke groet, Team Jump Into People.